anne bebek dostu

AnneBebekDostu şirketler

Ülkemizde kadın olmak zor, çalışan kadın olmak daha zor, çalışan anne olmak çok daha zor. Çalışan annelerin gücüne inanan ve motivasyonunu ile performanslarını yüksek tutmak için anneleri birçok anlamda destekleyen şirketlerin sayısının her geçen gün artması ise oldukça sevindirici.

Şirketlerin sağlamış olduğu AnneBebekDostu uygulamalardan biri de esnek çalışma saatleri. Esnek çalışma saati deyince (özellikle inşaat sektöründe) ucu açık mesai saatleri gelmesin aklınıza. Sözünü ettiğim esnek çalışma saati, günlük 8 saat çalışmayı esas alan bir uygulama. Mesai saatinizi 07:00-18:00 aralığında tutmak ve 8 saat çalışmak koşulu ile çocuğunuzun doktor randevusu için öğlen aranızı 3 saate uzatabilirsiniz. İnanması güç biliyorum ama Türkiye’de bu şartlarda çalışma imkanı sunan şirketler var. Onlar bu uygulamaya AnneBebekDostu demiyor olabilir ancak bana kalırsa uygulama tam bir AnneBebekDostu. ING Bank genel merkezi, esnek çalışma saati sunan şirketlerden biri.

Doğum sonrası işe tekrar adapte olmak zor olabilir, bazı şirketler bu süreci kolaylaştırmak için belli bir süre annelere yarı zamanlı çalışma imkanı sunuyor. Anneler, akılları bebeklerinde kalmadan işe dönerek bu süreci yönetmiş oluyorlar. 2016 yılı başında çıkan 6663 sayılı kanun, ilk doğumda annelere doğum izni sonrasında 2 ay, 2. doğumda 4 ay ve sonraki doğumlarda 6 aya kadar yarı zamanlı çalışma imkanı sunuyor.

Çalışan annelerin hayatını kolaylaştıran bir başka uygulama da evden çalışma. Günümüzün teknolojik nimetlerinden sonuna kadar faydalanarak, evden çalışmak hatta toplantılara bile katılmak mümkün. Tabiki her işin doğası farklı, her işte evden çalışmak mümkün değil. Ama böyle işler ve hayatlar var bunu bilmek de güzel.

Şirketlerin çalışanlarına sağladığı en yaygın olanak (yaygın kelimesi en sık rastlanan uygulama anlamında kullandım, bu desteği veren şirket sayısı hala oldukça az.) kreş desteği. Bazı şirketler kendi bünyelerinde kreş imkanı sunarken bazı şirketler ise bunu finansal destek olarak sağlıyor. Bunların dışında benim önerim; bünyesinde tüm çalışanlarının çocukları için tam zamanlı kreş desteği sunma imkanı bulunmayan şirketlerin en azından çocukların okula gitmediği günlerde, ailelerin yardımcılarının izinli olduğu veya çocukların hasta olduğu günlerde gelebilecekleri gündüz bakım desteği sağlayan bir ünite sağlayabilirler. Böylece bu durumlarda ebeveynlerin aklı çocuklarında kalmaz, odakları işinde olur.

Avrupada annelerin 2 yıla kadar babaların ise 6 aya kadar ücretsiz ebeveynlik izni kullanabildiği ülkeler varken, bizim ülkemizde işini koruma kaygısıyla anneliği ikinci plana atarak, çok çalışarak çocuklarına gelecek sağlama derdinde olan ebeveynler var. Neden ikisi aynı anda olmasın ki? Neden kariyer de çocuk da yapılmasın?

AnneBebekDostu şirketlere örnek oluşturacak kuruluş isimlerini  yorum kısmında paylaşırsanız, diğer şirketlere ilham, annelere çalışma hayatında cesaret vermiş olursunuz.

Kadın gücüne inanan şirketlerin artması, annelere çocuklarını ilgi ve sevgiyle büyütme fırsatı verilmesi, mutlu anneler, mutlu çocuklar, mutlu bir toplum dileğiyle….

Sevgiler..

 

2 thoughts on “AnneBebekDostu şirketler”

  1. mükemmel valla bu imkanları sağlayan şirketleri tebrik ediyorum.
    Ben de bebeğimi 4,5 aylık bıraktım ve çalışmaya başladım iş yerinde bebeğimin süt ile ilgili bir konuda
    bakıcı ile konuşuyorum diye fabrika sahibinden laf yiyen bir anneyim(ben sana çocuğunun sütünü anlatman için mi maaş veriyorum) gerçekten çok yazık …

    Liked by 1 person

Leave a comment