anne bebek dostu

biriktir, paylaş, harca

Harçlığımı, aylık olarak almaya başladığımda henüz ilkokul 3. sınıftaydım. Annem ve babam henüz 8-9 yaşlarındaki bana güvenmiş, harçlığımı yönetebileceğime inanmıştı.

Bütçe, her ay ortasında maaşlar alındığında ailemizin gündem konusu olurdu. Hep birlikte aile bütçesi yapılırdı. Kardeşim ve ben de bütçelenen kadar harçlıklarımızı alır, bazen de pazarlık ederdik. Bir sonraki maaş dönemine kadar, kendi bütçemizi planlar ve yönetirdik. Belki yönetemediğimiz aylar oluyordu ancak özel bir örnek gelmiyor aklıma çünkü genellikle çok iyi yönetirdik. Hatta birikim bile yapardık, aile bütçesinde kendine yer bulamamış isteklerimiz için. Bazen de kardeşler olarak birbirimize destek olur, harçlıklarımızı paylaşırdık bu bütçe dışı istekler için.

İstek nedir? ihtiyaç nedir? çok iyi biliyorduk, kumbaralarımızda birikim yapıyor, harcamak için ayırdığımız paramızı bir ay boyunca idare ediyorduk.

O zaman aldığımız bu sorumluluk bize doğal ve kolay gelirdi. Geriye dönüp baktığımda kendimle ve kardeşimle gurur duyuyorum. Aileme de bize bütçemizi yönetmeyi, biriktirmeyi, paylaşmayı erken yaşlarda aşıladıkları için minnettarım.

Meriç henüz 9 aylık bile olmadı ama onun da kumbarası var. Hem de 3 tane. Şimdilik onun için parasını biz yönetiyoruz. Zamanla oğlumun da küçük yaşlardan itibaren istek nedir? ihtiyaç nedir? bütçe nedir? para nedir? ne zaman önemlidir? ne zaman değildir? kavramlarını öğrenmesini, sorumluluk almasını, aile bütçe planlamasına katılmasını planlıyoruz. Umarım biz de bu konuda en az ailem kadar iyi bir iş çıkartabiliriz.

Kendi çocukluk anılarımdan hareketle size, benim de gönüllü olduğum 3 Kumbara projesini tanıtmak istiyorum.

Yazımın başlığı “biriktir, paylaş, harca”, 3 Kumbara projesinin sloganı yada amacı da diyebiliriz.

kumbo-3lu-jpg-300x161

4. sınıfa giden bir çocuğunuz, yeğeniniz yada bir tanıdığınız varsa belki 3 Kumbara, çoktan size ulaşmış, hayatlarınıza dokunmuş olabilir.

Türkiye’de öğrenim gören ilkokul 4.Sınıf öğrencilerine ve velilerine finansal okuryazarlık konusunda özellikle para yönetimi, harçlık yönetimi, bütçe yönetimi, birikim, paylaşım, harcama konularında kitlesel farkındalık oluşturmaya yönelik olarak uygulanan eğitim programının adı 3 Kumbara.

3 Kumbara; Finansal Okuryazarlık Eğitim Programı, Milli Eğitim Bakanlığı destekli, Doğuş Grubu tarafından ve Para Durumu’nun katkısı ile 2017 yılına kadar 81 ildeki devlet okullarında 500.000 ilkokul öğrencisine ulaşmayı hedefliyor.

Proje, şimdiden 411.217 öğrenciye, hedeflerini plana dönüştürebilmeleri, istek, ihtiyaç, birikim, tasarruf, gelir, gider ve paylaşım gibi kavramları öğrenmeleri ve bütçe yapabilmeleri konusunda eğitimler verdi.

3 Kumbara, sizin çocuğunuzun okuluna uğramaya fırsat bulamadıysa siz mutlaka bir fırsat yaratın ve 3 Kumbara’nın web sitesini ziyaret edin. http://3kumbara.org/ linkini tıklayarak buradan hızlı bir geçiş yapmanız mümkün. Birikim, tasarruf, bütçe nedir? çocuklarınıza eğlenceli bir çizgi film ile hemen anlatmaya başlayabilirsiniz.

logo-3k1
facebook.com/3kumbara
instagram.com/3kumbara
twitter.com/3kumbara

 

Sevgiler..

 

img_6484

Meriç henüz 3 aylıktı. Önce kendi oğlumun sonra diğer çocukların hayatlarına dokunabilmek için ben de gönüllü olarak bu eğitimlerden birine katıldım Mart 2016’da. 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s