Göçmenlik

Yurt Dışında Yeni Bir Hayata Başlarken

Son zamanlarda İngiltere, İngiltere’de çalışma ve yaşam ile ilgili pek çok mesaj ve e-mail aldım. Yöneltilen sorular, beni yurt dışına taşınma kararı aldığımız günlere götürdü. İngiltere’ye taşındığım ilk günleri ve o karmaşık duygular içinde yeni bir hayat kurmaya çalıştığım o dönemi heyecan, telaş ve biraz da kaygıyla hatırladım.

Yurt dışında yaşamayı planlayanlar için kendi göç hikayemden ve burada tanıştığım yeni dostlarımın hikayelerinden yola çıkarak hazırladığım önerilerimi sıraladım:

İngiltere’ye gelmeden önce Türkiye’deyken yapılabilecek hazırlıklar 

·        Yabancı bir ülkede yaşamadan önce, o ülkenin kültürü hakkında okumak, araştırmak, o ülkedeki hayata uyumlanmak için çok yardımcı olacaktır.

·        Günlük konuşma diline hakimiyet her alanda işinizi kolaylaştıracaktır. İngilizce için BBC radyo dinleyebilir, internetten TV programlarını izleyebilirsiniz. İngilizce konuşma pratiği imkanı veren bazı uygulamalardan da yararlanabilirsiniz. İhtiyacınıza göre, konuşma dersi almanızı öneririm.

·        Yalnız mı geleceksiniz, ailenizle mi geleceksiniz buna göre yaşayacağınız bölge ve koşullar değişebilir. Eğer yalnız gelecekseniz, ev kiralamak yerine bir oda kiralayabilirsiniz. İngiltere’de genel olarak evlerin oldukça küçük ve kiraların oldukça çok yüksek olduğunu söyleyebilirim. Londra’da diğer şehirlere oranla kira ve yaşam giderleri daha yüksek. Ev arama sürecinde rightmove.co.uk veya zoopla.co.uk’den yararlanabilirsiniz; bu iki sitede çok detaylı bilgiler mevcut.

·        Yanınızda gelirken getirmeniz gerekenler; dürüstlüğünüz, samimiyetiniz, kararlılığınız, anlayışınız ve merakınız olsun. Buradaki sistemi anlamaya ve uyumlanmaya dair açık bir bakış açısı ile gelirseniz işleriniz daha hızlı yoluna girecektir.

·        Yeni bir coğrafya, yeni bir dil, kültür, yeni bir mutfak anlayışı ve yeni bir düzen demek. Bu şartlara uyum sağlamak ve yeterli geliri elde etmek için kendinize zaman tanıyın, birikimlerinizden harcamaya hazırlıklı olun.

 İngiltere’ye geldikten sonra;

·        Bir posta kodu edinin. Bu şu anlama geliyor; bir adreste yaşamaya başlayın ve o adreste oturduğunuzu, bir fatura veya kira sözleşmesi ile kanıtlayın. İngiltere’de posta kodunuz ile tanımlısınız diyebilirim. Bir kimlik kartı olmadığı için banka hesabı açarken de, hastaneye gittiğinizde de size posta kodunuzu soruyorlar.

·        Polis kaydınızı (Police Registration) yaptırın.

·        Resmi olarak yaşamaya başladıktan sonra, karşılaştığınız herkese selam verin ve konuşmaya başlayın; böylece günlük dil, o ülkedeki yaşam ile ilgili bilgi sahibi olabilir ve bir çevre edinebilirsiniz. Marketler, kütüphaneler, parklar ve cafeler bu işi yapmak için harika fırsatlar sunar.

·        Meslek grubunuz ile ilgili whatsapp, linkedin, facebook gruplarını araştırın ve onların toplantılarına katılarak meslektaşlarınızla tanışın (networking yapın).

·        İş görüşmelerinde, UK’de çalıştığınız işlerinize dair tecrübeleriniz ve referanslarınız en önemli kriterler olarak karşınıza çıkacaktır. Henüz UK tecrübeniz yoksa hemen umutsuzluğa kapılmayın, özgeçmişinizdeki her bir tecrübeniz ve referansınız değerlendiriliyor.

·        UK tecrübesi edinmenin bir yolu da gönüllü işlerde çalışmaktan geçiyor. Gönüllü işler çok yaygın olduğu gibi tecrübe anlamında da iş tecrübeleriniz kadar değerli kabul ediliyor.

·        İş ilanlarına başvurmadan önce, iş ilanlarını okuyun. İlanlar çok detaylı hazırlanır ve sizden ne bekleneceği ve size karşılığında ne verileceği genellikle açıkça yazar. Uzmanlık alanınız ne kadar spesifik ve darsa o kadar makbul. Her işi bilmeniz ve yapmanız beklenmez. Linkedin profiliniz, CV’nizin formatı ve içeriğinin, sizi en iyi şekilde temsil etmesi iş arama sürecinizin veriminde etkili olacaktır.

·        İnşaat sektörü özelinde, şantiyelerde çalışacaksanız, ya da şantiyeye gidip gelecekseniz iş güvenliği sınavına girerek CSCS karti almanız gerekecektir. Bunun öncesinde NARIC’den diplomanızın denkliğini almanız gerekiyor.

Umarım bu bilgiler yolunuza bir nebze olsun ışık olur.

2 thoughts on “Yurt Dışında Yeni Bir Hayata Başlarken”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s